Das Lemniscaat, bestaande uit Tessa Friedrich en Liza Kollau  maakt voorstellingen over de driften en levensdrift van de mens. Zij hebben samen al drie voorstellingen gemaakt. Als eerste de gelijknamige voorstelling DAS LEMNISCAAT, daarna First you get fucked, then you eat a sandwich, beide met eindregie van Sanne van Rijn. Afgelopen jaar waren zij de Tweetakt-productie en maakten ze Too old to die, too young to try, met eindregie van Arend pinoy.

 

DAS LEMNISCAAT probeert in haar maakproces hun onderwerp, de medemens, van zo dichtbij mogelijk te leren kennen. Daarbij schuwen de makers niet om conventionele thema's opnieuw te onderzoeken. Zo deden ze onderzoek bij de 'verschoppelingen' van de maatschappij, zoals de techno-scène in Berlijn en de Nederlandse porno-industrie, maar zijn ze ook langs de Amsterdamse bejaardentehuizen gegaan. In hun werk zijn ze open en proberen hun eigen en elkaars (voor)oordeel steeds opnieuw te bevragen.

 

Ze onderzoeken thema's en werelden die ze wel kennen, maar niet helemaal vatten. En hen daardoor intrigeren. Hiervoor gaan ze eerst een week zoveel mogelijk ervaren wat er in die wereld gebeurt, om vanuit de ervarigen en inspiratie die ze op doen bestaande teksten en filosofieën te zoeken die aansluiten bij het thema en hen een verdiepende laag geven. Zo danst Kalkbrenner met Camus, deelt Kim Holland de lakens met Guy Débord en strijden Kairos en Joke Hermsen fanatiek om de eerste bingo-prijs in verzorgingshuis 'De laatste lente'.

Door de (oude) filosofieën, hun ervaringen en bevindingen tijdens het onderzoek en hun eigen authenticiteit te combineren, maken ze voorstellingen met een grote persoonlijke verbinding. Dichtbij zichzelf en daardoor universeel.